Консульство Италии

Необхідно подати наступні документи:

Вся документація українського походження, окрім паспортів, повинна бути перекладена італійською або англійською мовою без печатки бюро перекладів чи нотаріального завірення.

1. Анкета з 2 фотографіями
(кольорові фото на білому фоні, розміром 3,5×4,5 см), заповнена у кожній графі італійською або англійською мовою, машинописом або друкованими літерами від руки; обов’язково із вказанням повної домашньої адреси, контактного номеру телефону, включно із кодом міста, та з особистим підписом заявника (у двох пунктах анкети). Якщо заявник – неповнолітня особа, анкету підписує один із батьків або опікунів.

2. Підтвердження наявного місця проживання:
Лист-запрошення нового зразка в оригіналі підписаний громадянином Італії або іноземним громадянином, який легально проживає в Італії.
Копія посвідчення запрошуючої  з її особистими даними та підписом:
– паспорт або внутрішнє посвідчення особи (carta d’identita) для громадян Італії (копія),
– дозвіл на проживання в Італії (permesso di soggiorno) для іноземних громадян (копія).

У випадку надання житла за адресою, яка відрізняється від адреси проживання запрошуючої особи, необхідно надати документи від запрошуючої сторони на підтвердження права власності чи оренди житла за вказаною адресою (копія).

• Для родичів, окрім усього вищеназваного, необхідно надати документ, що засвідчує родинний зв’язок (свідоцтво про одруження, свідоцтво про народження, тощо) в оригіналі та копії.

Увага!
Для близьких родичів громадян Італії та громадян ЄС – резидентів Італії свідоцтво про шлюб на підтвердження родинних зв’язків повинне бути видане не пізніше, ніж за 6 місяців до дати подання документів на візу.

Для близьких родичів громадян ЄС – нерезидентів Італії свідоцтво про шлюб на підтвердження родинних зв’язків повинне бути апостильоване та видане протягом 6 місяців до подання документів на візу.
Свідоцтво про шлюб міжнародного зразку (якщо таке видається у країні проживання громадянина ЄС) не потребує апостилю і дійсне протягом 6 місяців з дати видачі.

АБО
Бронювання отелю (із зазначенням адреси та телефонних номерів готелю, періоду проживання у готелі, імен та прізвищ кожного із заявників).
АБО
Оригінал і ксерокопію офіційного договору оренди та підтвердження оплати оренди, орендодавець повинен надати копію свого посвідчення особи.
Якщо заявник планує перебування також в інших країнах-учасницях Шенгенської Угоди, необхідно надати відповідні бронювання готелів.

3. Підтверждення зайнятості:
• Довідка з місця роботи на фірмовому бланку роботодавця, із зазначенням номерів телефонів, адреси роботодавця, особових даних працівника, дати його зарахування на роботу, займаної посади та заробітної платні (з розшифровкою щомісячної зарплати за останні 6 місяців). У довідці повинні бути вказані дати поїздки та підтвердження того, що на час поїздки за заявником зберігається його місце роботи. Довідка дійсна протягом одного місяця.

Приватні підприємці подають:
• оригінал і копію свідоцтва про реєстрацію

АБО
• довідку про доходи з податкової інспекції за останні шість місяців (дійсна протягом одного місяця)
АБО
• звіт за останній звітний період (згідно групи ФОП на єдиному податку) з печаткою чи квитанцією з податкової.

Працівники приватних підприємців подають:
• довідку з роботи із зазначенням зарплати за останні шість місяців,
• копію свідоцтва про реєстрацію роботодавця, завірену печаткою роботодавця.

Пенсіонери подають:
• оригінал і копію пенсійного посвідчення.

Учні та студенти подають:
• завірену печаткою довідку з навчального закладу (для запиту візи під час учбового періоду повинен бути дозвіл з місця навчання на відсутність на заняттях). Довідка дійсна протягом одного місяця.

У випадку відсутності офіційного місця зайнятості:
письмова заява, у якій висвітлюється економічне становище заявника. До заяви може додаватися підтверджувальна документація.

4. Особисті фінансові гарантії зарезервовані на весь термін перебування в Італії:
• Банківська картка, дійсна за кордоном, (оригінал і копія ) й оригінал довідки (дійсної протягом одного місяця) з банку про стан банківського рахунку заявника на візу (у будь-якій валюті) із вказанням П.І.Б. заявника, номера картки та залишку коштів на рахунку. У випадку надання іменної банківської картки, дійсної за кордоном, достатньо чеку з банкомату (дійсного протягом трьох днів) замість довідки з банку.

АБО
довідка (дійсна протягом одного місяця) з банку із вказанням залишку на поточному некартковому банківському рахунку, дійсному щонайменше останні 3 місяці,  та руху коштів на рахунку за останні 3 місяці;
АБО
оригінали та копії дорожніх чеків;
AБО
оригінал та копія банківського поручництва (fidejussione bancaria), виданого італійською установою;
АБО
нотаріальний спонсорський лист від третьої особи в Україні із вказанням дат поїздки, а також копія внутрішнього паспорту (заповнених сторінок) і особисті фінансові гарантії особи, яка є спонсором.

5. Міжнародний медичний страховий поліс:
в оригіналі та копії, оформлений в Україні, дійсний у зоні Шенген на запланований термін дії візи + коридор 15 днів. Мінімальна сума страхового покриття становить 30 000 Євро.

6. Бронювання квитка:
із фіксованими датами в обидві сторони у випадку поїздки літаком, потягом або рейсовим автобусом.

АБО у разі подорожі автомобілем надаються такі документи:
• оригінал та копія технічного паспорту автомобіля,
• оригінал та копія страховки «green card»,
• оригінал та копія посвідчення водія,
• якщо автомобіль орендовано, оригінал та копія договору оренди транспортного засобу.

7. Документи на підтвердження економічного становища (надаються за бажанням заявника):
• документи на підтвердження права власності на нерухомість або інші джерела прибутку (оригінал і копія),

8. Паспорти:
• Закордонний паспорт і копія його заповнених сторінок. Паспорт повинен бути дійсним принаймні три місяці після закінчення дії візи і виданим не раніше, ніж 10 років тому (ст. 12 Візового кодексу). В паспорті мають бути щонайменше 2 вільні сторінки. Паспорти з подовженим терміном дії не приймаються.
• Всі інші закордонні паспорти заявника з дійсним терміном дії (та копії всіх сторінок) і з закінченим терміном дії та копії всіх заповнених сторінок.
• Внутрішній паспорт і копію його заповнених сторінок.

Примітка:
Вся документація українського походження, окрім паспортів, повинна бути перекладена італійською або англійською мовою без печатки бюро перекладів чи нотаріального завірення.
До вищевказаного списку входить мінімальний перелік документів, які необхідно надати при поданні на візу. Дипломатичне або Консульське Представництво залишає за собою право вимагати додаткову документацію.