Консульство Польши

Основні документи, потрібні для отримання короткострокової візи:

1. Візова анкета з вклеєною фотографією, заповнена латинськими літерами (польською, англійською або українською в транслітерації) та підписана особисто заявником.

•  Візова анкета для неповнолітньої дитини подається і підписується одним із батьків або офіційних опікунів.
•  Окрему анкету слід подавати також і у випадку дітей, вписаних до паспорту одного з батьків або офіційних опікунів, де буде вклеєна окрема віза.

2. Дві кольорові фотографії  (1 – у випадку подачі до ППВА у Києві).

Фотографія, що подається разом із заявою повинна відповідати наступним вимогам:
•  Повинна бути актуальною (зробленою максимум 6 місяців тому), чіткою та контрастною
•  Повинна бути кольоровою та надрукованою на папері високої якості на білому фоні
•  Повинна бути розміром 3,5 х 4,5 см
•  Обличчя повинно становити 70-80% фотографії
•  Обличчя на фотографії повинно бути видно повністю і займати 30-36 мм від підборіддя до маківки
•  Обличчя на фотографії повинно бути добре освітленим
•  Фото повинно бути зроблене без сонцезахисних окулярів
•  Фото повинно бути зроблене без головного убору або інших предметів, що прикривають голову, окрім головних уборів, що мають обов`язковий релігійний характер
•  Окуляри не повинні мати затемнені лінзи, не можуть бути присутні будь-які світлові ефекти
•  Рамка окулярів не повинна прикривати очі
•  Рот на фотографії повинен бути повністю закритий

3. Закордонний паспорт, підписаний заявником, що відповідає наступним вимогам:

•  дійсний принаймні 3 місяці після дати останнього запланованого виїзду з території країн ЄС;
•  містить принаймні дві вільні сторінки (для віз) і виданий не раніше, ніж 10 років тому;
•  у випадку подачі документів на візу для неповнолітньої дитини, вписаної в паспорт одного з батьків/офіційних опікунів, паспорт повинен містити 2 додаткові вільні сторінки для її/його візи;
•  у випадку наявності інших закордонних паспортів, їх потрібно долучити до візової анкети (оригінали та копії);
•  якщо попередні паспорти були здані або анульовані, необхідно надати внутрішній паспорт з відповідною відміткою або довідку з ОВІРу про його вилучення;
•  продовжені паспорти до розгляду не приймаються;
•  необхідно також надати копію першої сторінки паспорту, копії всіх Шенгенських віз за останні три роки, копію останньої національної візи, а також копії усіх штампів про в”їзди/виїзди здійснені по цим візам.

4. Внутрішній паспорт

•  Оригінал і копія всіх сторінок з відмітками.
•  Згідно з ст. 16 і ст. 18 постанови Вищої Ради України про паспорти (Про затвердження положень про паспорт громадянина України та про паспорт громадянина України для виїзду за кордон) протягом 1 місяця від дати зміни прізвища, паспорт повинен бути зміненим.

5.  Медичний  страховий поліс

•  оригінал та копія, що відповідає наступним вимогам: зона покриття – Європа, Шенген або весь світ, сума покриття на особу – 30000 €, сума франшизи не повинна перевищувати 150 € (100 € у випадку подачі документів у Рівному, Тернополі та Луцьку);
•  усі дані заявника в страховому полісі повинні бути правильними (ПІБ, повна домашня адреса проживання, номер та серія дійсного закордонного паспорту та дата народження);
•  при одноразовій поїздці медичний поліс має покривати всі дні запланованого перебування, а період страхування повинен бути на 15 днів більший від дати дії візи. У випадку багаторазових поїздок медичний поліс може покривати лише період першої поїздки;
•  страховий поліс необхідно надати з оригіналом та копією квитанції про оплату (із зазначенням наступної інформації: ПІБ заявника або номер страхового полісу);
•  страхувальником може бути лише повнолітня особа;
•  у випадку подачі документів для неповнолітньої особи страхувальником може бути один з батьків/офіційних опікунів;
•   у страховому полісі обов’язково повинна бути зазначена інформація про те, що «Страховий захист надається згідно з «Рішенням Ради ЄС 2004/17/EG відносно медичного страхування подорожуючих за кордон» (у випадку подачі документів до ППВА у Луцькому та Харківському консульських округах)

6.  Для неповнолітніх осіб (до 18 років), додатково потрібно надати:

•  оригінал та копію свідоцтва про народження;
•  у запрошенні / бронюванні готелю повинні бути вказані дані всіх подорожуючих осіб;
•  копії внутрішніх паспортів батьків;
•  нотаріально завірений дозвіл від батьків/офіційних опікунів (надається навіть у випадку спільної подорожі) на виїзд дитини закордон, що містить наступну інформацію: країни виїзду (Польща та інші країни Шенгенської угоди), чітко зазначений термін дії нотаріально завіреного дозволу на виїзд закордон (число/місяць/рік);
•  у випадку, якщо дитина їде у супроводі третьої особи, нотаріально завірений дозвіл повинен містити дані цієї особи. Також додатково необхідно надати її/його діючу візу та копію першої сторінки закордонного паспорта;
•  якщо для відкриття візи для неповнолітньої особи подається закордонний паспорт одного з батьків/офіційних опікунів до якого вона вписана, дозвіл від нього/неї подавати не потрібно. Будь ласка, зауважте, що в такому випадку документи може подавати виключно той з батьків, до закордонного паспорту якого вона вписана;
•  якщо є тільки один опікун, необхідно надати рішення суду про одноосібне опікунство, свідоцтво про смерть або інший підтверджуючий документ.

7.  Документи, що підтверджують вид діяльності, наявність фінансових коштів/зв’язків з Україною:
7.1.  Для найманих працівників: довідка з місця роботи, що містить наступну інформацію: дані заявника, дату прийняття на роботу, посаду, заробітну плату за останні шість місяців, а також: ім’я, прізвище та посаду особи, яка її видала і контактні дані організації (повна адреса та стаціонарний номер телефону компанії). Довідка повинна містити інформацію, що робоче місце на час поїздки зберігається.
•  Для заявників, які працюють у ФОПа без печатки необхідно додатково надати оригінал реєстраційних документів ФОП разом із витягом з банку, де буде відображено, що нарахування зарплати відбувається саме цим підприємцем (стосується Львівського консульського округу).
•  Для заявників, які працюють у ФОПа без печатки в довідці з місця праці має бути зазначена інформація, що підприємство працює без печатки і додатково надати копії реєстраційних документів (стосується Київського консульського округу)
•  За умови подачі до ППВА Вінницького консульського округу усім заявникам необхідно надати податковий розрахунок «Форма № 1ДФ», завірений печаткою Податкової служби.
7.2. Для приватних підприємців: оригінал та копія витягу з держ.реєстру або ліцензії, або свідоцтва про державну реєстрацію*. Або остання податкова декларація, яка видана не пізніше ніж три місяці тому та завірена печаткою податкової служби.
* За умови подачі до ППВА Львівського консульського округу, додатково до оригіналів реєстраційних документів необхідно надати квитанції про оплату податку, як підтвердження діяльності підприємця.
7.3. Для осіб, які не працюють: довідка з банку про наявність фінансових коштів з переліком операцій за останні 3 місяці. Або дорожні чеки, необхідно надати оригінал та копію з обох сторін і квитанцію про їх купівлю. Або письмова декларація, підписана заявником, яка відображає фінансову ситуацію особи, яка подорожує. Щоб завантажити письмову декларацію, натисніть, будь-ласка, тут.
•  У випадку подачі до ППВА Києва безробітнім заявникам необхідно надати: довідку з банку про наявність коштів на рахунку + виписку про рух коштів за останні три місяці та підписану декларацію, або документи на власність (в оригинілі) та декларацію.
7.4. Для пенсіонерів: оригінал та копія пенсійного посвідчення і виписка з Пенсійного Фонду про нарахування пенсії за останні шість місяців.
7.5. Для учнів та студентів: довідка з навчального закладу, в якій зазначено період, коли учень/студент вільний від занять. Або інформація про те, що навчальний заклад не заперечує щодо відсутності учня/студента на період його подорожі.
7.6. У деяких випадках: документ, який підтверджує право власності (на землю, будинок, автомобіль або в окремих випадках інше майно) або остання податкова декларація (у випадку осіб, які подорожують вперше).

 8.  Документ, що підтверджує наявність фінансових засобів для покриття витрат пов’язаних з подорожжю до країн зони Шенген:

8.1. Спонсорування* – оригінал листа-спонсорування, довідка з банку про залишок на рахунку + виписка про рух коштів за останні три місяці спонсора. Спонсором може виступати родич першої лінії (необхідно надати документи, що підтверджують спорідненість)
* У випадку, якщо спонсором виступає третя особа, лист-спонсорство повинен бути нотаріально завірений (для ППВА, що розташовані у Луцькому, Вінницькому, Харківському та Одеському округах)

8.2. Для підтвердження наявності власних фінансових коштів необхідно надати один з наведених нижче документів:
а) довідка з банку про наявність фінансових коштів + виписка про рух коштів на рахунку за останні 3 місяці;
б) дорожні чеки, необхідно надати оригінал та копію з обох сторін і квитанцію про їх купівлю.

9.  Кожен, хто не є громадянином України, має також надати:
Документ, що підтверджує легальність проживання на території України (віза/посвідка на проживання/реєстрація дійсні ще 3 місяці після останнього запланованого повернення в Україну.

10.  Документи, що підтверджують головну мету перебування:
•  Підтвердження бронювання готелю, що відповідає наступним вимогам:
оригінал, факсова копія із вказаними реквізитами відправника – польський номер телефону та дата надсилання факсу або електронне повідомлення з готелю – прінт-скрін електронного листа + сканований лист-підтвердження містить наступну інформацію: термін резервації, прізвища та імена, паспортні дані всіх осіб, що подорожують, адреса і телефон готелю, інформація про ціну здійсненої оплати, яка повинна складати мінімум 50 % у випадку резервації в Польщі, в інших державах Шенген – 100 %.
Всі документи, що підтверджують резервацію готелів, можуть бути надані англійською, польською, українською та російською мовами.
•  Надрукований детальний поденний план туристичної подорожі.
•  Бронювання квитків. У випадку подорожі власним транспортом необхідно надати технічний паспорт на автомобіль та підписану письмову декларацію.
*Для ППВА у Луцькому консульському окрузі, у випадку подорожі своїм транспортним засобом, окрім прав на керування та технічного паспоту, також необхідно надати оригінал дійсного міжнародного страхового полісу («Зелену Карту»).

УВАГА!

Додатково: під час подачі документів до ППВА, які працюють на умовах попередньої оплати, заявникам необхідно надати оригінали квитанцій про оплату сервісного збору, в іншому випадку документи не будуть прийняті.

*Зверніть, будь ласка, увагу, що термін дії довідки – 1 місяць від дати її видачі.

Важлива інформація: Лист-підтверждення резервації готелю має бути надіслано безпосередньо від місця проживання готелю/гостелу/кемпінгу. Підтвердження від третіх осіб та посередників не може бути прийняте.

Під час оплати візового збору необхідно надати копію 1-6 (за наявності будь-якої інформації на них) сторінок українського паспорту або копію першої сторінки закордонного паспорту у касі банку. Оплата може бути здійснена готівкою в євро або гривні у касах банку, які знаходяться в приміщенні Пункту Прийому Візових Анкет до Польщі. Під час оплати додатково необхідно сплатити комісію за послуги банку.

Будь ласка, зверніть Вашу увагу на те, що усі кошти, сплачені за візовий та сервісний збори, не повертаються.